Αξιοθέατα

Μια τόσο ιστορική πόλη σαν το Ναύπλιο δεν θα μπορούσε παρά να έχει μια πληθώρα από αξιοθέατα που αξίζει ο καθένας να τα επισκεφτεί. Οι επιλογές είναι στην κυριολεξία άπειρες και η μια καλύτερη από την άλλη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε επισκέπτης θα μείνει ικανοποιημένος.
 

Μπούρτζι

Σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελεί το ενετικό φρούριο, γνωστό ως Μπούρτζι, που δεσπόζει στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Κτίστηκε από τους Ενετούς το 1471 και η πρώτη του ονομασία ήταν Castello dello Soglio. Αποτελείται από ένα ψηλό οκταγωνικό πύργο, ενώ γύρω γύρω πλαισιώνεται από μικρούς ημικυκλικούς πύργους. Η είσοδος του όρμου έκλεινε με κινητή αλυσίδα και έτσι το " Porto Gardena ", το λιμάνι της αλυσίδας όπως ονομαζόταν, γινόταν ένα σίγουρο αγκυροβόλιο.

Το 1865 το Μπούρτζι σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως φρούριο και από τότε χρησιμοποιούνταν ως τόπος διαμονής για τους θανατοποινίτες του Παλαμηδίου, ως κέντρο άμυνας των Ελλήνων στην επιδρομή του Ιμπραήμ, ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού καθώς επίσης και ως τόπος φιλοξενίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Σήμερα οι επισκέπτες του μπορούν να το επισκεφτούν με βαρκάκι από το λιμάνι του Ναυπλίου καθώς απέχει μόλις 300μ. από το λιμενοβραχίονα και να παρακολουθήσουν πλήθος εκδηλώσεων που οργανώνονται κατά τους θερινούς μήνες.

 

Παλαμήδι

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του Ναυπλίου ξεχωρίζει το ξακουστό κάστρο του Παλαμηδίου, ένα επιβλητικό ενετικό φρούριο, το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο απόκρημνος ομώνυμος λόφος οχυρώθηκε από τους Βενετούς ύστερα από μάχη με τους Τούρκους κατά τον Βενετοτουρκικό πόλεμο το 1687. Το φρούριο ήταν απόρθητο και αποτελείτο από οκτώ προμαχώνες που τους συνέδεαν κοινά τείχη. Η πόλη του Ναυπλίου επικοινωνούσε με γαλαρία ενώ αργότερα έγιναν τα 857 σκαλοπάτια.

Μέσα στον ομώνυμο προμαχώνα στην κορυφή του φρουρίου, διατηρείται ακόμη το εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα, που χρονολογείται από την εποχή των ενετών. Καθώς προχωράμε, δίπλα στο εκκλησάκι, βρίσκεται ο προμαχώνας «Μιλτιάδης». Εκεί φυλακίστηκε ο ήρωας της Επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η πρόσβαση στο φρούριο γίνεται είτε οδικώς μέσω αυτοκινητόδρομου στην ανατολική πλευρά, είτε ανεβαίνοντας τα 857 σκαλοπάτια που είναι σκαλισμένα στο βράχο. Ανεβαίνοντας, το τοπίο σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, μέχρι να φτάσεις στο ψηλότερο σημείο όπου από εκεί μπορείς να απολαύσεις μια καταπληκτική θέα προς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

   

Ακροναυπλία

Η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε την αρχαία Ακρόπολη του Ναυπλίου. Οι Τούρκοι την ονόμαζαν Ιτς-Καλέ, που σημαίνει εσωτερικό φρούριο. Είναι μια μακρόστενη βραχώδης χερσόνησος που εισχωρεί στον Αργολικό Κόλπο και ενώνεται με τη στεριά στο ανατολικό της άκρο, στο στενό της Αρβανιτιάς. Η Ακροναυπλία αποτελείται από τρία επίπεδα, καθένα εκ των οποίων ήταν κι ένα ξεχωριστό κάστρο. Oι οχυρώσεις της Aκροναυπλίας επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων κατοχής της πόλης, από τους Pωμαίους, τους Φράγκους, τους Bενετούς και τους Tούρκους. Επί Καποδίστρια, χτίστηκαν μια εκκλησία και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και επισκευάστηκαν η οχύρωση και ο οπλισμός. Μετά το 1821 χρησιμοποιήθηκε σαν στρατόπεδο αλλά και σαν φυλακή.
 

Μνημεία

Το Λιοντάρι των Βαυάρων
Ένα εντυπωσιακό μνημείο σκαλισμένο σε βράχο το 1936 από τον Γερμανό γλύπτη Siggel. Το λιοντάρι έχει τα μάτια του κλειστά με έκφραση ανθρωπομορφικής θλίψης.

Μνημείο Δημητρίου Υψηλάντου
Το μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη κατασκευάστηκε στη Βιέννη και τοποθετήθηκε στη πλατεία συντάγματος το 1843. Το 1951 το μνημείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Αδριάντας Καποδίστρια
Το μνημείο του Καποδίστρια είναι έργο του γλύπτη Μ. Τόμπρου και τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία το 1933. Στο Ναύπλιο ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση και δολοφονήθηκε πρώτος κυβερνήτης, ο Καποδίστριας. Η πλατεία του Καποδίστρια με το πάρκο της, αποτελεί και το διαχωριστικό ορόσημο μεταξύ της Νέας και Παλαιάς πόλης.

   

Αρχαιολογικό μουσείο

Αξιόλογες συλλογές που αξίζει να θαυμάσετε στεγάζονται σε ένα τριώροφο πετρόκτιστο κτίριο βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής στη πλατεία συντάγματος. Το παραδοσιακό κτίριο οικοδομήθηκε το 1713 και στεγάζει μεγάλες και σημαντικές συλλογές ευρημάτων από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή από την Προϊστορική και Μυκηναϊκή Περίοδο. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου παρουσιάζονται τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων ενώ στην αίθουσα του δεύτερου ορόφου τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων.
   

Φωτογραφίες